Hälsokontroll

Att besikta sin bil varje år är en självklarhet för varje bilägare, för att se eventuella skador i tid och ha en chans att reparera dem. Tidigare var detta även fallet med den fantastiska människokroppen. Titt som tätt besökte man sin vårdcentral eller husläkare och gjorde en hälsokontroll på hela kroppen för att upptäcka sjukdomar i tid. Idag är det inte lika vanligt längre, då man upptäckt att sjukdomar sällan påvisas på det sättet. Så vad innebär egentligen en hälsokontroll? Vilka tester utförs, vad kostar det och var gör man det någonstans? Här går vi igenom det du behöver veta.

Vad innebär en hälsokontroll?

En hälsokontroll innebär kort och gott att du går igenom kroppen från topp till tå för att upptäcka eventuella sjukdomar, för att sedan kunna bota dem i tid. På en hälsokontroll får du ta olika varianter av blodprov, kontrollera din puls samt blodtryck och även undersöka så att kroppens alla funktioner beter sig som de ska. Även om detta inte sker lika ofta idag som det gjorde förr är det ändå klokt att göra det någon gång ibland för att se vilka ärftliga sjukdomar du ligger i riskzonen för och hur dina värden ser ut. Du kan även själv uttrycka frågor eller funderingar.

Vad kostar en hälsokontroll och vart kan jag vända mig?

För att komma igång med din hälsokontroll börjar du med att kolla upp vilka vårdcentraler eller kliniker som utför helkroppsliga hälsokontroller i ditt område. Kontakta dem och boka tid. Går du till en privatklinik eller husläkare är det inga problem att även där rådfråga om en hälsokontroll är möjlig eller kanske ett eventuellt möte där du kan få svar på något du oroar dig över. En hälsokontroll drar ofta iväg i priset med tanke på att det är undersökningar som kräver labbsvar men över 3 000 kronor får du sällan lägga. Har du inte sett över ditt fysiska tillstånd på länge kan det vara hög tid att göra det!